Att rengöra målarpenslar

Igår kväll målade J klart vår klädkammare. Vi hade egentligen inte tänkt göra det men när han ryckte bort det sista av den gamla inredningen så följde så klart en massa gammal färg med. Så det blev till att måla!

På ämnet måla tänkte jag ta upp en viktig sak för miljön. Målarpenslar! Allt vi spolar ner i våra avlopp hamnar i något av våra tusentals reningsverk i Sverige. Reningsverkens uppgift är att rena vattnet från näringsämnena som finns i avloppsvattnet. Det vill säga näringsämnen som kommer från maten vi äter och som vår kropp inte tar upp, utan som följer med bajset ner i toaletten. Näringsämnena består i huvudsak av kväve och fosfor (mer om det en annan gång). Reningsverken är alltså inte byggda för att rena bort en massa andra konstiga saker, utan kemikalier som vi spolar ut går antingen med det ”renade” vattnet ut i Östersjön (så småningom åtminstone, beroende på var reningsverket ligger någonstans) eller hamnar i det avloppsslam som blir en restprodukt efter reningen och som i många fall används som gödselmedel på våra åkrar (mer om det också en annan gång).

IMG_0790

Vad har det med målarpenslar att göra? Jo! Målarfärg är inget trevlig ämne för naturen! Och framför allt inte för de bakterier som hjälper till att rena vattnet i reningsverket. Varken vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad färg! Om målarfärgen är vattenbaserad ska man i stället torka av så mycket av färgen som möjligt på ett papper (som slängs i brännbart) och sedan ställa penseln i en burk med vatten. Så småningom sjunker målarfärgen till botten och man kan hälla av det mesta av vattnet. Själva färgen lämnas sedan på en miljöstation. Ska penseln användas igen, kan man stoppa den i en påse och försluta lufttätt. Samma sak gäller för lösningsbaserade färger så gör man likadant. Men tänk på att lösningsmedel kan återanvändas och när det väl ska kasseras så får inte heller det hällas ut i avloppet utan lämnas också som miljöfarligt avfall!

IMG_0791Nu är det bara att sätta upp den nya inredningen i klädkammaren så kommer vi snart äntligen kunna få bort våra kläder som ligger utspridda över hela huset!

2 tankar om “Att rengöra målarpenslar

    • Nej, det är det inte så många som gör.. Men det finns grader i helvetet, du slänger åtminstone inte kattsand i toaletten 🙂 Eller sköldpaddor… eller cyklar… Att titta i reningsverkens ”upphittat-monter” är riktigt skoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s