Frälst

Nope, inte frireligöst men i en nog så gammal tradition. Yoga.

Som jag har skrivit tidigare så har jag provat yoga lite innan, men bara på gym och inte alls fastnat. Det är ju bara asjobbigt att stå med arslet upp i luften i hundens position. Det blir man ju inte stark och snygg av?!

Men. Nu är jag fast. Förrförra veckan avslutades min nybörjarkurs i klassisk ashtanga-yoga och i måndags påbörjade jag fortsättningskursen. Ashtanga-yogan kommer från södra Indien och syftet är att med hjälp av avancerade ställningar (sk asanas) bli helt fokuserad på kroppen. Ställningarna binds i hop med rörelser i takt med andningen och fullständig koncentration krävs. Man befinner sig helt i nuet.

Så här beskriver min yogi det:

Det vi ser är gymnastiska övningar och meditierande i lotusställning. Men i praktiken är detta en del av de sätt yogis använder för att hitta stillhet, kontroll och balans. I stillheten ökar vi vårt medvetande.

yoga

För mig, som alltid planerar – nästa dag, nästa pendlingsresa, nästa vecka, nästa mål mat – så är det en oändlig lättnad att bara få fokusera på här och nu.

Fortsättningskursen sopar banan med nybörjarkursen. Första passet var så fruktansvärt mycket jobbigare! För att inte tala om workout-yogan jag har på onsdagar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s