För miljön i tiden

I lördags var jag inbjuden på föreställningen För miljön i tiden, som hölls på Dramaten för att fira Kungens 40 år på tronen, och uppmärksamma hans långa miljöintresse. Vi var sju personer från Framtidsprojektet som var där och tittade.

Föreställningen berättade om de senaste 40 årens miljöfrågor; 70-talet inriktades på skogen och Carina Håkansson, vd på skogsindustrierna, berättade om årtiondets anda, lättsamt utfrågad av konferenciererna Lena Endre och Johan Kuylenstierna. 80-talet behandlade haven och vår första miljöminister Birgitta Dahl beskrev hur miljöarbetet gick till – då när det var i sin linda. Vilken kvinna (eller gnällkäring – som hon själv uttrycker det)! Delen om 90-talet handlade bland annat om Borlänge och om miljösamordnare Åke Perssons arbete för ”tänk globalt – agera lokalt”, där kom även Mattias Klum in på ett hörn och berättade om havsörnens återkomst och om hans fantastiska arbete som naturfotograf. 00-talet handlade (så klart) om maten och Elisabeth Gauffin, som varit med och grundat Sju gårdar och är ordförande i KRAV, Johan Rockström och Åsa Domeij hade ett intressant samtal om symbiosen mellan ekonomi, miljö och samhälle.

Sören vilks2(c) Kungahuset, foto: Sören Vilks

Det var en fantastiskt välregisserad föreställning, där man pendlade mellan hopp och förtvivlan. Delar som gjorde extra stort intryck på mig var dels brandtalet av Caroline Westblom Jonsson, grundare av nätverket PUSH, på slutet samt när en av de medverkande skådespelarna lästa upp FIlippinernas delegats tal på årets klimatmöte i Warszawa.

Sören Vilks (c) Kunghuset, foto: Sören Vilks

Hela föreställningen filmades av UR/Kunskapskanalen och kommer sändas där. Ska länka dit då! Föreställningen var ett samarbete mellan Dramaten, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Stockholm Environment Institute, Stockholm International Water Institute, Stockholm Resilience Centre och Världsnaturfonden WWF.

IMG_1010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s