Mitt nya liv som mattant

Min kollega kallar mig för rödstrumpa. Det vill säga kvinnosakskvinna. Hon säger det med en sån där ton som menar att när jag väl har fött tre (?) barn och varit gift i 20 år så kommer jag att ha kommit på bättre tankar. Då kommer jag att ha insett att det inte riktigt är så enkelt och att det heller inte spelar någon roll att jag sköter 80% av hushållsarbetet, har huvudansvaret för barnen och har gått ner på deltid.

För mig är det självklart att jag och J ska städa lika mycket, laga ungefär lika mycket mat, dela på matshoppingansvaret. Det är självklart att vi ska dela lika på föräldraledigheten och det är minsann inte bara jag som ska tvätta och vika. Och ja, vi ska bära in ungefär lika mycket ved, använda skruvdragaren lika ofta och klippa lika mycket gräs i trädgården.

Vissa saker ligger ju i ens eget intresse. Till exempel så älskar jag våra höns, så jag mockar betydligt mer till dem. Jag är mer intresserad av blommor och växter, så även det är mitt gebit. J har trots allt jobbat som snickare och är en riktig fena på att backa med släp.

Nu när vi renoverar har jag fått svälja lite av min rödstrumpestolthet. Det är bara att inse att jag inte riktigt är lika skillad på att dra om ventilationsrör, riva väggar eller fixa med el som J är. Då får jag helt enkelt bidra med markservice. För om J ska avbryta sig vid varannan måltid för att ställa sig och laga mat så kommer vi aldrig bli klara. Jämställdheten går helt enkelt inte före allt.

Frågan jag ställer mig är, är det farligt att svälja allt för mycket stolthet? Är det här början på barnpassning och deltidsarbete? Kommer jag alltid att sköta all markservice sen, för att ”underlätta”? När jag har varit gift i 20 år och har fått tre (??) barn kommer jag då tänka att jag var liten och naiv när jag var 28?

Måste nog gå och rycka lite i skruvdragaren…

2 tankar om “Mitt nya liv som mattant

  1. Det där inlägget hade jag kunnat skriva också Julia,fast jag hade bytt ut din kollega till min mor. 😊 Tycker inte du ska svälja för mycket,men lite kan vara ok. 😉 Kör hårt vi får komma efter jul o inspektera hur fint ni fått det!

    Kram Mikaela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s