Impregnerat var det här!

Jag är en trogen läsare av Underbara Claras blogg. Hon har fått ett antal priser som årets gröna blogg och liknande. Kul och imponerande och jag lyfter på hatten! Clara samarbetar med (eller är åtminstone medlem i) Naturskyddsföreningen. En förening som gör mycket bra, även om jag inte alltid håller med dem (ibland verkligen inte – men det kan vi ta en annan gång). Hursom, Clara har uppmärksammat mängden av kemikalier i våra hem; viktigt tycker jag!

Här köper vi svindyra bilbarnstolar, barnvagnar och liknande men vi låter barnen hasa omkring på golvet, slicka lite på soffan och ha kläder från Asien med tryck på. I stort sett alla nya möbler är impregnerade för att vara smutsavstötande och innehåller flamskyddsmedel för att inte ta eld lika fort – vilket ju i och för sig är bra – men… dessa kemikalier släpper från tyget och sprids i hemmiljön och är i många fall direkt skadliga. Det kan handla om bromerade flamskyddsmedel (PBDE och HBCDD t ex – där den sistnämnda är upptagen på EU:s REACH-lista och leder till stor skada i vattenmiljön) eller perfluorerade föreningar (PFC). Det finns även mjukgörare i plast, ftalater, och antibakteriella medel som sprids på samma sätt. Man kan räkna upp hur många svåra ord som helst, det finns en hel mängd!

Vad vill jag med det här? Jo, ofta ges rådet att t ex tvätta kläderna innan användning. Dumt! Köp inte sådana kläder från början! Kläder producerade inom EU, ställs under EU:s kemikalielagstiftning, vilken är betydligt hårdare än t ex den asiatiska. Vill man vara på den riktigt säkra sidan ska man köpa begagnade kläder eller kläder av ekologiska material (jag brukar inte förespråka ekologiskt rakt av – men i det här fallet är det värt att nämnas). Impregnera inte din nya soffa! Eller köp en gammal fin soffa på loppis.

Varför ska man inte tvätta kläderna först? Jo, för att då hamnar de här ämnena i våra reningsverk och, om de är vattenlösliga, går ut i våra vattendrag, skadar vattenlevande organismer, vilket i sin tur rubbar vår havsmiljö. Reningsverken är inte gjorda för att klara av sådana här ämnen, det kanske kommer i framtiden, men finns inte i dag. Är ämnena fettlösliga, tas de dessutom lätt upp i vår egen kropp, och gör de inte det så följer de med slammet på reningsverket, som sedan sprids som gödselmedel på våra åkrar. Får man välja mellan att ett potentiellt farligt ämne hamnar i antingen vatten eller slam så väljer jag slam alla dagar i veckan. Eftersom slammet läggs på åkern och därmed kommer i kontakt med miljontals mikroorganismer bryts organiska ämnen ner och gör betydligt mindre skada. Men det bästa vore ju om de inte hamnade någonstans.

Allt det här dammet som barnen får krypa runt i (är det förresten flamskyddsmedel i bilbarnstolen??)? Våttorka inte! Torrtorka/dammsug och släng i brännbart. Sen kan du våttorka.

Så var dagens sedelärande inlägg över. Ha en bra dag!

En tanke på “Impregnerat var det här!

  1. Det är tokviktigt det där… Jag har ett par bra böcker om kemikalier i barngrejer som du gärna får låna när det känns aktuellt. 🙂 Det är även värt att tänka över vad en använder för skönhetsprodukter… Det är mycket skit i schampoo, smink och krämer och man kanske inte behöver ha allt?! Mandelolja och ljummet vatten är tex. riktigt bra att tvätta bort smink med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s